čtvrtek 25. července 2013

Čajová sklizeň

Čajovník čínský se vyskytuje ve volné přírodě i 10 metrů vysoký, i když obyčejně pěstované čajové keře jsou mnohem nížšího vzrůstu, takže je obvyklé sklízet pupeny čajovníku ručně ze země. Čajové listy jsou stále ručně sklízené. Nejvíce ceněnou kvalitu dosahují jenom dva horní pupeny a drobné listy. Po utržení se listy a pupence nechají den zavadnout, a během té doby se ručně nebo strojem obracejí. Potom, se z pupenů zhotoví buď černý nebo zelený čaj. Čajové lístky jsou zezačátku sytě zelené. Černý a zelený čaj z nich vzniká až odlišnostmi v procesu výroby.  Je zdravější černý nebo zelený čaj?  Černý čaj se vzniká tím způsobem, že se pupence nechají zoxidovat, nebo fermentovat (zkvasit) ve vlhku a teplu asi během doby čtyř hodin, kdy listy promění svou barvu do hněda. Z toho důvodu se černý čaj zve v Asii červený. Některé černé čaje se také udí. U zeleného čaje je zabráněno fermentaci,  takže se jenom suší. Pouze enzymy se rozkládají, ale kyselina tříslová a alkaloidy jsou zachovány. Později jsou  listy čaje rozděleny do kategorií, zkontrolovány a putují do balírny. Zelený čaj obsahuje naproti černému čaji větší množství farmakologicky hodnotných látek. Je taky možné že to může být z toho důvodu, že vlastnosti zeleného čaje se donedávna studovaly mnohem víc než účinky  fermentovaného čaje, a následkem toho na sebe strhnul zelený čaj větší pozornost. V černém čaji byly před nedávnem objeveny protirakovinné účinné sloučeniny, např teaflavin-3'-monogallát tj. TF-2. Zelený čaj oproti tomu obsahuje látku  EGCG (epigalokatechin-3-gallát). 4-8 hrnků černého čaje denně vám taktéž zajistí ochranu před srdečními nemocemi a je i jinak zdraví prospěšné.

Žádné komentáře:

Okomentovat